For sent med samlingsregering – radikale må skifte


Skrevet af Mathias Schwartz Kirkegaard, socialkonservativ 

For rundt regnet 4-6 måneder siden havde det været en helt genial løsning for Danmark, hvis de traditionelle regeringspartier var gået sammen om at danne en samlingsregering. SVCB, VSBC, CBSV… Rækkefølgen betyder mindre, hvis bare Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og De Radikale gik sammen om at styre Danmark gennem det her.

Så er jeg overbevist om, at Danmark ville komme bedre gennem denne pandemi, end tilfældet er nu – hvor vi midt i en stor pandemi, en verdensomspændende krise, har en regering, der har overtrådt Grundloven med åbne øjne. Nu har vi både en pandemi, en forfatningskrise, en regeringskrise – og en forpjusket ledelse af landet.

Hvis der derimod blev dannet en samlingsregering nu, så ville det blive tolket som om, at Grundlovsbruddet er blåstemplet. Med mindre, selvfølgelig, at den halvdel af S-regeringen, der var til stede i koordinationsudvalgtet, ikke fik ministerposter. Overhovedet. Det ville være meget lidt sandsynligt.

Det havde været en god idé med en samlingsregering for 4-6 måneder siden, men hvis den kommer i dag, så ville mange danskere nok tænke, at vores Grundlov, rettigheder og retsfølelse intet har at sige, når magten ruller sig ud. Det er for sent med en samlingsregering.

Det Radikale Venstre har nøglebundtet

Nu har vi i stedet brug for, at de Radikale, der ellers endelig har en sag, der berettiger deres eksistens, træder i karakter. Det gør de så ikke, lader det til. Det er ene og alene Mogens Jensen, de lægger op til at smide ind under busssen – lige præcis som statsministeren vil have det. Men det var statsministeren, der gav ordren. Det var statsministeren, der stod i spidsen for, at militær og politi i ugen efter eksekverede ordren.

Hun har brugt enhver undskyldning for at holde et pressemøde, men da der for en gangs skyld var en rigtig god grund, da lod hun ulovligheden fortsætte. Det er eklatant mangel på ansvarligt lederskab at ofre Mogens Jensen – og så ellers tro, at det må være fint med det.

Det bringer mig tilbage til de radikale. De radikale har bragt sig selv i en situation, hvor de ikke har noget alternativ til en S-regering, og de har bragt sig selv i en situation, hvor deres gramseskandale har gjort udsigterne til et snarligt valg meget dystre. Jeg tror, det er derfor, de nøjes med at ofre Mogens Jensen, som statsministeren også har lagt op til.

Som nævnt ligger denne sag lige til højrebenet for de radikales idealer. Det bringer minder om 90’erne, hvor Marianne Jelved slog rigsretssagen mod Ninn-Hansen i gang med sin håndtaske.
Endelig er der en sag, der berettiger eksistensen af Det Radikale Venstre på den politiske midte. Tør de løfte arven?

Opdatering: Skal man tro Jens Rohde, så er der stadig liv i de radikale: