Stater skal kunne forsvare sin befolkning


Skrevet af Mathias Schwartz Kirkegaard, cand.scient.pol

‘Den danske Ukraine Komité’ er en i dansk kontekst underlig størrelse. Vi har det fint med at samle ind til nødhjælp, mad og tæpper, men denne nye komité siger eksplicit, at de altså samler ind til dødbringende våben.

Da jeg stod på Maidan-pladsen i Kyiv i 2017, da mødte jeg en person, der solgte armbånd i Ukraines blå og gule farver. Det var for at samle ind til soldaterne, fordi de nye frivillige skulle finansiere en del af deres udstyr selv. Da vi senere besøgte Lviv, var der også dér, på den centrale plads foran Rådhuset, en indsamling til hæren. Det var en folkelig sag at forsvare sig mod russerne.

På det tidspunkt var det 3 år siden, at den russiske hær havde invaderet Krim og Donbas-området, og den ukrainske hær var i gang med en genopbygningsfase, mens krigen overhovedet ikke var afsluttet endnu. Russerne havde for 3 uger siden tilsyneladende ikke fattet, at ukrainerne har brugt 8 år på at afstive modstandsviljen såvel som modstandsevnerne.

Den fornemmeste opgave for en stat er at forsvare sine indbyggere – mod udefrakommende såvel som interne trusler. Nogle kalder det for “natvægterstaten”. Hvis ikke staten kan dét, så er der slet ikke nogen stat. Det starter med hæren og politiet.

Karakteren af staten kommer så derudover an på alle de andre institutioner, der også er vigtige: Er det en retsstat, der er fri for korruption og vilkårlighed? Så skal der være styr på domstole. Her var Ukraine ikke et glansbillede, men landet var på vej i en bedre retning, som I kan se Transparency Internationals ‘Corruption Perception Index’. Ukraine er i 2021-målingen oppe på 32 point.

Til sammenligning er EU-landet Polen oppe på 56 point. Rusland scorer (naturligvis) lavere, da de i 2021 er nede på 29 point. Rusland er altså mere korrupt. Når det handler om pressefrihed og alle mulige andre demokratiske spilleregler, så er Ukraine også milevidt bedre end Rusland.

Her finder I den store trussel mod Rusland: Ifølge Putin er det naturligt for slaviske folkefærd, at de bliver ledet af en stærk autoritær leder. Ukraine var godt i gang med at modbevise den påstand. Derfor var Ukraine en trussel mod Putins Rusland. EU, NATO, og hvad han ellers finder på, det er bare undskyldninger.

Ukraine skal selvfølgelig have støtte til at forsvare sine borgere mod den aggressor-stat, Ukraine desværre har som nabo. Derfor købte jeg et armbånd på Maidan-pladsen i 2017.

‘Den danske Ukraine komité’ indsamler penge til den ukrainske stat via deres hjemmeside: https://dendanskeukrainekomite.dk/

Jeg ville blot ønske, de kunne finde ud af at skrive ‘Den danske Ukrainekomité’ på korrekt dansk.

Maidan-pladsen har billeder af mange af de civile, der døde på pladsen. Foto: Mathias Schwartz Kirkegaard.